HTML

Zendo

Blogomban azokról a (főként magyar) tehetségekről szeretnék írni, akik a maguk útját járják. Akik értékeket hoznak létre: legyen az zene, design, könyv, film, festmény...

Friss topikok

Linkblog

Harcsa Veronika Quintet a Katonában

2008.05.26. 11:25 Zendo

Harcsa Veronika Quintet a Katonában
 
Amikor Veronika Németh Anikó divattervető által kreált Manier ruhájában balerinaként besuhant a színpadra, a közönség egy emberként sóhajtott fel a gyönyörűségtől. Nekem egész konkrétan megállt a szívverésem és csak a koncert végén indult be újra (Uri Geller megvan az utódod!). A Zoom hírportálon már láttam Vancsó Zoltán remek felvételeit a Manier-ba bújtatott énekesnőröl, ezért titkon reméltem, hogy az öt ruha egyikével majd a hazai közönséget is megtiszteli
(óvintézkedésként hordozható defibrillátort vittem magammal a színházba, de ez sem használt) -és így is lett!
A konferanszié kijelentése, miszerint koncerttörténeti pillanatnak vagyunk tanúi, mert először fordul elő hogy egy japán turné egy budapesti koncerttel zárul nagyon is igaznak bizonyult. Egy életre szóló zenei élményben volt részünk! Ez a lány a színpadra született.
 
A Gyémánt Bálinttal mintegy Quintetre kiegészült csapat valami fantasztikus koncertet adott, olyan szinten zenélnek, hogy talán már próba nélkül is koncert közben képesesek zeneszámokat alkotni, a korábbi számokat teljesen más felfogásban szabadon átírni, a jazzben ugye mindent lehet – és ők élnek ezzel a szabadsággal, közben nem szűnik a huncut mosoly az arcukon: Na, még így is felismeritek a számokat?
Amit nagyon szeretek még Veronikában, hogy csak úgy sugárzik belőle a jóság, a tisztaság és derű. Budakalászon gyermekkori jóbarátját hívta meg koncertjére, a Take Five-ban szintén pedig egy másik gyermekkori jóbarát ( Csömör Bogi) által tervezett szép ruhát viselte.
A gyorsan jött siker sok előadóművészre hat negatívan, és megrészegülve az elismertségtól sokan hajlamosak korábbi barátaikat eldobni és fényűző életet élni, mely kívülről csillogónak tűnik, ámde belül üres. Ő például BMW helyett busszal, metróval és villamossal jár, pedig stílusosan egy Honda Jazz illene hozzá. Vagy a sűrű fellépések miatt inkább egy Fiat 500-as szín összeállítású fehér Mini Cooper piros bőrbelsővel. Remélem a marketingesek még a Grammy előtt felébrednek!
 
Veronika képes megőrizni a tisztaságát és ettől olyan szeretetreméltó.
Zenésztársai egyben a barátai is: ők éppolyan elismeréssel beszélnek róla, mint bárki más, aki kapcsolatba került vele. Talán ettől érezzük magunkat olyan boldognak, amikor halljuk őt énekelni, vagy a közelében vagyunk. Tisztasága minket is megtisztít, megihlet és ezt a feltöltődést akarjuk aztán újra meg újra átélni a dalain keresztül.
 
A koncert alatt végig Németh Anikó nevét mantráztam magamban, mert a zöld levelekkel és rózsaszín pillangókkal díszitett fehér alapú kreáció egy meglehetősen rövid tüllszoknyában zárult, ami végre látni engedte teljes életnagyságban a korábban méltatlanul eltakart, sok év néptánccal tökélyre formált lábakat. A kézremegés miatt fotót nem is sikerült készítenem.
 
Arra még határozottan emlékszem, hogy hagyományosan Nina Simone : Feeling good című dalával kezdődött a koncert és a Spooky ráadásszámmal zárult, közben sok gyönyörű új dalt hallottam a júniusban stúdiófelvételre kerülő új lemezről, melyet egy  minden eddiginél szenvedélyesebb új kapcsolat is inspirált - várjuk is nagyon!
Ezért is érdemes minél több koncertjére ellátogatni, mert így az összekötő szövegekből és az új dalokból értesülhetünk az aktualitásokról. Csak azt nem tudom, hogy nem riasztja-e a kedveseket az a tudat, hogy később bármit megénekelhet róluk és akkor egy életen át sajnálhatják, hogy nem maradtak reggel teára.
Bár azt is hozzá kell tenni, hogy a szép élményeket is megírja Veronika, méghozzá nagyon költőien.
 
De mivel a stratégia szempontból tökéletes helyen (az első sor közepén) ültem,a Manier ruha hatása (vajon fellibben-e a szoknya?)erősebbnek bizonyult, mint a japán turnéfelvételekkel gazdagított remek koncert, ezért nem bírtam 100%-ban a zenére koncentrálni. Abban sem vagyok egészen biztos, hogy a 1000 Lovers ( Ezer szerető) című önéletrajzi ihletésű új dal valójában miről is szólt. Mielőtt elismerően csettintenénk a nem mindennapi teljesítményre ( különös tekintettel az énekesnő fiatal korára) és szeretnénk feltornászni a számot 1001-re, hozzátenném hogy a dal valószínűleg inkább azokról a túlfűtött rajongókról szólt, akik az érzéki hang és például a mély átéléssel előadott szerelmes dal (a You don’t know it’s you) hatására :Dehogynem tudom anyukám,hogy rólam énekelsz !felkiáltással fizika síkra akarják terelni vonzalmukat. Létezhetnek ilyen férfiak?
 
Számomra a legmeghatóbb jelenet egyébként az volt, amikor a koncert legvégén Veronika elénekelte kislányos bájjal azt a japán dalt, ami 8 éves iskoláslány korában a kedvence volt:
 
Nekem a színpadon egy nyíló cseresznyevirág énekelt egy nyíló cseresznyevirágról.
 
 

komment

Címkék: zene jazz harcsa veronika gyémánt bálint

süti beállítások módosítása