HTML

Zendo

Blogomban azokról a (főként magyar) tehetségekről szeretnék írni, akik a maguk útját járják. Akik értékeket hoznak létre: legyen az zene, design, könyv, film, festmény...

Friss topikok

Linkblog

Brad Warner:Hardcore Zen című könyve

2008.05.13. 13:18 Zendo

Talán a legjobb könyv, amit eddig a Zenről olvastam ( kinek a zen, kinek a Pilsen), Brad szerkeszője egyébként Josh Bartok a Wisdom kiadónál,hogy némi magyar vontakozása is legyen a dolognak.
Provokatív, mint Csernus (aki a viccbeli fogorvosra emlékezet, aki a bedagadt fejű megszólalni nem tudó páciens fogait sorban húzkodja ki: Ez fájt? Ez fájt? Majd miután az utolsót is kihúzta ,diadalmasan felkiált : Na ugye megmondtam !) de tudja mi a tuti. Nem szépít, nem körtönfalaz, de nála lényegretörőbben senki sem ír szerintem a zenről.
(Tényleg vajon Zen the Ferencnek is lehet valmi köze a zenhez?)
 
A szerző a 80-as években a Zero Defex harcore punk bandában basszusozott, majd a Dimentia 13 zenekarral együtt öt albumot készítettek A világhír késett, ezért felkerekedett Japánba,hogy kis kötségvetésű Godzilla típusú mozi filmeken, továbbá a Pirx kapitány kalandjai kaliberű Ultraman tévésműsorban dolgozzon. Szabadidejét sem töltötte tétlenül, egy zen mesterrel tanult együtt. Jelenleg zen szerzetesként Kaliforniában él. Következő életében Lucy Liu bugyijaként szeretne reinkarnálódni.
 
Én nem hiszek a reinkarnációban, és az előző életemben sem hittem.
 
A lényeg a lényeg, éljünk a jelenben a MOST-ban, ne előző életeinkből magunkkal hozott dolgokkal, vagy a túlvilági léttel foglalkozzunk (vagy azzal,hogy van-e élet a halál előtt?)hanem a jelennel. Ne önjelölt guruktól, vallási vezetőktől, politikusoktól, szappan opera sztároktól várjunk útmutatót az életünkhöz (kételkedj!),sorsunk jobbrafordulását nem a lottóötös hozza majd meg.
Merjük meghozni döntéseinket Valamilyen szintem mindenki befolyásolni , manipulálni akar bennünket, előítéleteket vagy hamis értékrendeket táplálni belénk, de ha mélyen önmagunkba nézünk tudni fogjuk mi a helyes, mi a jó. Soha ne a körülményeket, környezetünket okoljuk kudarcainkért, bízzunk önmagunkban, és eléggé öszpontosítunk kitűzött céljainkra meg is valósíthatjuk őket, ha nem keresztezik az univerzum törvényeit.
 
Amit még érdekesnek találtam a könyvében,hogy sok zenész jut a koncertjeik során meditatív állapotba és igen komoly filozófiai bölcsességeket is fogalamaznak meg sokszor dalszövegeikben az átélt élmények hatására ( most nem a vége van mér a hétnek, a hét végi bulik láza éltet-re gondolok). Ezt az állapotot sokan drogok vagy alkohol segítségével próbálják újraéleszteni.
 
A könyv egy Johnny Rotten (eredeti nevén John Lydon a Szigetre is ellátogató Sex Pistols zenekar énekese) idézettel kezdődik, kell-e ennél jobb zárszó:
 
I have no time for lies or fantasy and neither should you. Enjoy or die.
 

komment

Címkék: zen

süti beállítások módosítása