HTML

Zendo

Blogomban azokról a (főként magyar) tehetségekről szeretnék írni, akik a maguk útját járják. Akik értékeket hoznak létre: legyen az zene, design, könyv, film, festmény...

Friss topikok

Linkblog

Viva La Ska! PASO koncert Békáson

2008.09.03. 22:46 Zendo

KiPASOtt jó volt a múlt szombati PASO koncert Békáson, ha tömören és vulgárisan akarnék fogalmazni. A szülinapi koncertjükön a PECSÁ-ban idő előtt kidőltem, sorra leléptek a barátaim, miután a Fast Food Orchestrán kitomboltuk magunkat. Pedig még Harcsa Veronika is befutott:egyenesen a reptérről jött a japán turné után levezetésnek elénekelni a Summertime-t.

 

Úgyhogy most csak light-osan pörögtem az ugyancsak kiváló Irie Maffiára, bár a Bombaklaat-nál már nem bírtam visszafogni magam.

 

 

Hajszálpontosan nyolckor kezdtek, KRSA ( Kis Árpi) átvedlett a Thriller album videóit idéző moonwalker Michael Jackson-féle - jamaikai gangsta - fehér öltönybe, hozzá fekete ing, fehér kalap, ahogy kell.(Akkor még Michael Jacksonért rajongtak a kisgyerekek és nem fordítva)

 

KRSA szédítő színpadi show-t mutatott be, mindezt két óra alvás után és másnaposan. Szilárd meggyőződésem,hogy irhabundában súlyzókkal készül fel futószalagon a koncertekre, mert két óra non-stop mozgás után még egy izzadságcseppet sem láttunk rajta, pedig ez nem Britney Spears-féle ugrálós koreográfiára tátogás volt, lenyűgöző teljesítmény!

 

Még kedvenc SKA számomat a Monkey Mant is lenyomták, Coca-cola mámorban ugráltam végig a bulit, Gogol Bordello óta nem tomboltam ekkorát.

A friss házas (Welcome to the club!) Barna György hegedűjátéka sajátos magyar színt ( Piroska – fehér-zöld) hoz a ská-ba, a Tenkes kapitánya óriási siker volt.

 

A ska az ötvenes , hatvanas évekből indult Jamaikából, 62-ben nyerte el függetlenségét az Egyesült Királyságtól, úgyhogy volt mit ünnepelni abban az időben. Az Angliába emigráltak bandákba szerveződtek, a korai skinheadek még a faji ideológiáktól mentesek voltak – munkásosztálybeli tagokból szerveződött. Úgy járt a skinhead mozgalom, mint az ősi ind napszimbólum a horogkereszt , kisajátították maguknak a nácik. A nem szélsőséges skinheadek egyébként bonehead-eknek hívják a saját cipőméretüknél is kisebb IQ-val rendelkező kopaszokat.

 

PASO-ék nagy érdeme, hogy fáradhatatlan energiával népszerűsítik a kiváló ska zenét: koncerteket, bulikat szerveznek, a Tilos rádióban még Ska műsoruk is van. A kedvenc Bad Manners cd-m nemcsak polgárpukkasztó borítója miatt emlékezetes ( a nagydarab hústorony énekesük épp nadrágját tolja le), lendületes zenéjüket a PASO meghívására a hazai rajongók is végigcsápolhatták.

 

The Loafers, Judge Dread,The Blues Busters,The Toasters, Special Beat, Off The Shelf, King Hammond,Desmond Dekker ( az első jamakai világsláger - Israelites- néhány éve lehunyt szerzője-énekese), The Ethiopians,The Maytals és még sorolhatnám hány remek banda számaiból mazsolázhatnak vígan. Aztán ott van még a reggae , 2-tone...

 

PASO-ék zenészkörökben is népszerűek, még egy PASO remix album is megjelent, amin hazai zenészek ( többek közt a Tisza aranykezű tervezőjét, Pádár Krisztiánt is tagjai közt tudó Uptown Fellaz) keverik át kedvenc PASO szerzeményüket.

 

Ha majd tél lesz, hideg és sötét, otthon lecsavarom a rumosüveg kupakját ,felcsavarom a fűtést és a hangerőt: szóljon a PASO!

 

 

komment

Címkék: zene ska paso

süti beállítások módosítása