HTML

Zendo

Blogomban azokról a (főként magyar) tehetségekről szeretnék írni, akik a maguk útját járják. Akik értékeket hoznak létre: legyen az zene, design, könyv, film, festmény...

Friss topikok

Linkblog

Juli – YOU LIberate me

2008.09.13. 10:36 Zendo

Felszabadító érzés lesz úrrá rajtam, amikor Fábián Julit hallom énekelni. Az MR2 szól mindig nap közben : Juli hangjától számomra egyszerűen a külvilág megszűnik létezni. Olyankor csak a hangra figyelek.

Nehogy egyszer autóvezetés közben adjanak le a Petőfin egy Eklektrick számot...

 

Utólag tudtam meg, hogy múltkor milyen történelmi pillanatban volt részem: A Fábián Juli Jazz Riff legelső budapesti koncertjén voltam ott. Pedig ha figyelmesebben olvasom a hírlevelet, akkor az alkalomhoz illően egy üveg pezsgővel mentem volna.

 

Azt éltem át a koncerten, amiről kedvenc japán íróm Haruki Murakami írt meg egy novellában.

Egy jazzkoncerten azt kívánta, hogy két kedvenc számát játssza el az előadó – és csodák csodája így is történt. Pont így jártam a Take 5 című dallal! De mivel még maradt egy kívánságom: én egy egész albumot szeretnék a Fábián Juli Jazz Riff -től. Akár dupla lemez is lehet!

 

Ahogyan a méz és chili keveredik Juli hangjában, ugyanúgy öltözködésére is jellemző a klasszikus vonalak és az egyediség  kombinációja, amit kedvenceim, a Use Unused tervezői is mesterien ötvöznek.

Előadásában is úgy érzem megvan ez az izgalmas kettősség. Közelsége erőt és nyugalmat sugároz, ugyanakkor érzékeny oldala is gyakran megmutatkozik: a finomsága és derűje. Azok a csillogó mélykék szemek!

 

De a magyar írónők koronázatlan szépségkirálynője - Tisza Kata- blogjából most már tudom,hogy Tina Turner sem a férfiakat akarta elbűvölni a színpadon megjelenésével (de azért elég jól sikerült neki): Tina mindig a nőkre mosolygott, mert tudta,hogy féltékenyek. Viszont ha a nőket megnyeri, már nyert ügye van, mert a férfiak amúgy is beleszeretnek színpadi énjébe, ami a nőideált hivatott megjeleníteni.

Érdekes, hogy a hollófekete hajú és igéző szépségű színésznő Danis Lídia is azon kesergett a minap egy interjúban, hogy azt a nőt keresik benne, akit a színpadon látnak.

 

Nina Simone jelenléte ilyen tekintélyt parancsoló még: Juli éppúgy uralja a közönséget.Biztonságban érezzük magunkat a közelében és hagyjuk,hogy elbűvöljön.

 

Nagyon jó tanárnő lehet, mert biztosan tud szigorú is lenni ha kell, de ugyanakkor mérhetetlen szeretet árad belőle. Elképzeltem, ahogyan a diákjai várják minden évben a pedagógusnapot, hogy piruló füllel nyújtsák át neki a virágcsokrot.

 

A Civil rádiós interjúból megtudtam,hogy kislány kora óta előadóművésznek készült ( a tükör előtt felékszerezve próbált) és hála a jó istennek a biztos megélhetést nyújtó külkeres pálya helyett gyermekkori álmát valósította meg. Jazzénekesnőként először a Gyárfás Trióval lépett fel.

 

Kíváncsi lennék hogyan születnek az új dalok? Vajon mi ihleti meg? Tengerparti nyaralás? Holdfényes séta a kedvessel? A pillangókat kergető Vackor névre hallgató kismacskája? Azt még csak el tudom képzelni,hogy valaki dalszöveget, vagy verset ír, na de zenét komponálni???

 

Egy-egy gondolatot is nehezemre esik sokszor lejegyezni, pedig hajnalban vagy ébredéskor jutnak eszembe a legjobbak, de mire leírom őket kedvenc Moleskine noteszembe, már rendszerint elfelejtem őket. Hogyan lehet egy dallamot megjegyezni? Lehet hogy 20 gigás diktafonnal jár Juli mindenhova,hogy rögzítse azon nyomban az ihlet szülte dallamokat. És akkor még nem beszéltünk a hangszerekről!

 

Ehhez aztán dolby surrondos hallás kell és egy sakkszimultánt játszó nagymester kombinációs képessége.

komment

Címkék: zene jazz fábián juli

süti beállítások módosítása