HTML

Zendo

Blogomban azokról a (főként magyar) tehetségekről szeretnék írni, akik a maguk útját járják. Akik értékeket hoznak létre: legyen az zene, design, könyv, film, festmény...

Friss topikok

Linkblog

Besh o droM

2009.08.23. 20:40 Zendo

 

A zenekar neve lovári nyelven annyit jelent, mint Isztambul utcáin végigszáguldozni egy Ducati Monsteren. Zenéjüktől még a halottak is táncra perdülnek. Hibernált agyhalálközeli téli álmunkból, amikor a takarót fejünkre húzva morfondírozunk azon,hogy tulajdonképpen miért erre a nyavalyás bolygóra kellett leszületnünk, ahol csak kín és szenvedés vár ránk mert zord BKV ellenőrökkel és érthetetlen adónyomtatványokkal kell gigászi harcot folytatnunk már az első taktusoktól megolvad a kásás jég ereinkben és felpattanunk.
A sodró lendületű zene még akkor is táncra késztet, ha nincs hallásunk. Doppingolt kígyóbűvölőre emlékeztet a fúvósok játéka (Makó Péter, Barcza Gergő) és mi kobraként vonaglunk és újracsatlakozunk az univerzum energiaáramába. Pantha Rei. A fúvósok nyomában Csurkulya József vágtat cimbalmon, a két Attila ( Herr és Sidoo) gitáron. Az ördögi ritmusokat pedig Somos Péter adja dobon és Pettik Adam derbukán, kannán. 
 
A 2005-ös “Ha megfogom az Ördögöt ...” lemezükön még Szalóki Ági énekelt, és vendégként Miczura Mónika, 2007-től  már a fiatal tehetség: Magyar Bori kápráztatja el hangjával a közönséget.
 
Igazi nyelvi csemegét kínálnak az archaikus népdalok amitől még Lőrincze Lajos is megnyalná a tíz ujját :
 
Én kinézek ablakon 
S az lájbimat gombolom.
         ***
Este jő szürkül bé tűzheleket seperd bé
Mert nem tudod ki jön bé ki ez este bé jött volt
Ki ez este bé jött volt kilenc almát hozott volt
 
 
Régi nagy kedvenceim, ha ez még nem derült volna ki az előzőekből, de még csak kétszer sikerült hallanom őket élőben. Az Erzsébet téri koncerten akkor tömeg volt, hogy nem is fértem a színpad közelébe. A hangosítást pedig egy házimozi szettel oldották meg, mert csak hangfoszlányok jutottak el a fülemig, az Óbudai nyár rendezvény pedig ülős koncert volt 90%-ban nyugdíjas közönségnek, ezért a pacemakerek miatt kicsit vissza kellett fogniuk magukat. Szóval adósak még egy bulival, ahol kedvemre kitáncolhatom magam végre és torkom szakadtából énekelhetem majd velük együtt,hogy: Rume rume rumeláj, haidi haidi haidi! Jelentsen bármit...

 

komment

süti beállítások módosítása