HTML

Zendo

Blogomban azokról a (főként magyar) tehetségekről szeretnék írni, akik a maguk útját járják. Akik értékeket hoznak létre: legyen az zene, design, könyv, film, festmény...

Friss topikok

Linkblog

HV a HVG-ben

2008.08.09. 15:56 Zendo

HV a  HVG-ben

 

Remixelni fogom a Budapest Bár dalát: A szívemben egy Harcsa van címmel.

 

A HVG-ben jelent meg egy interjú Harcsa Veronikával. Úgy látszik manapság már gazdasági hetilapot kell olvasni,hogy egy igazán jó zenei interjút olvassunk, ÉS  irodalmi újságot gazdasági tényfeltáró írásokért.

A lapok többségében olyan mélyenszántó hírek jelennek meg zenészekről: mint,hogy Michael Jacksonnak hamarosan lesesik az arca, Sting meg fog süketülni. Azért nem akarok igazságtalan lenni a bulvárlapokkal, azt is megírták,hogy Sting jógázik és tantrikus gyakorlatokkal igazi lepedőakrobatává nőtte ki magát.

Amy Winehouse drogproblémájáról naponta jelennek meg cikkek. A kiadók is leginkább minél több bőrt akarnak lenyúzni a sztárokról, még több turnét, lemezt, nyilvános fellépést követelnek meg az egyre rövidebb  lyfe-cycle alatt, miközben ösztönzésnek sokszor ők maguk szervezik meg a drogfutárokat, rendezik a luxusprostiktól hemzsegő partikat.Mire az agyonhajszolt sztár megszokná a hírnevet, gyakran az már véget is ér, elúszik a vagyon, a hű szerelmet igérő kertészfiú elhajt az utolsó Ferrarival, a maradék pénz meg válóperre és gyerektartásra megy el, vagy a rehabra. Már ha eljutnak addig. Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin mind a rockzene fekete évében hunyt el és azt reméltük több már követi sorsukat...

 

Mindig szimaptikusabb, ha egy művész nem ajzószerek segítségével lép át a másik világba ihletért. Korunk álszentsége, amikor azok a törvényhozók tiltják be a drogokokat, akik maguk is előszerettel fogyasztják azokat ( gondolok itt például az olasz parlamenti képviselőkkel kapcsolatos interjúnak álcázott mintavétellel nyert drogteszt eredményére, aminek perse nem az lett a végeredménye, hogy a politikusi pályafutásuk  során valószínűleg egyetlen pozitív dolgot - úgymint pozitív drogteszt -felmutató képviselők zokogva lemondtak volna önként és ruhájukat szaggatva, nem , a felvételt tiltották ki a médiából.

Amszterdam példája sem sok követőre talált a lágy drogok terén a szigorúan ellenőrzött coffeeshop-okkal: ott is leginkább a turisták szívnak füvet, pedig a drogok betiltása csak a szervezett bűnözést erősíti.

Börtönbüntetés a droghasználtért, ez körülbelül olyan, mint harc a terrorizmus ellen.

 

Mert hét mindenki belepisil a medencébe, de a trambulinról azért mégsem lehet tenni: Amy Winehouse, vagy Lemmy a Motörheadből akkor azért lenne elítélendő, mert mindenzt nyíltan csinálja? Az olyan zenei dinoszauruszokat, mint Lemmy ( vagy a lassan zombikülsőt öltő de még mindig félelmetesen jól játszó burzsoá nyugdíjasokból álló banda a Rolling Stones)  az összes létezo  drog közül egy sem bírta  elpusztítani, csak nyomja a zenét kőkeményen időtlen idők óta. Azért ne kövessük a példáját, de ne is ítéljünk róla elhamarkodottan.

Legalább ő őszintén bevallja függőségét, nem úgy mint a Miss Szilikon-völgy szépségkirálynők a plasztikai műtétjüket.

Még a tetkóktól hemzsegő Ozzy is azt tanácsolja lányának, hogy ne tetováltasd magad. Legyél különc a tetoválatlanságoddal, úgyis mindenki tetovált már!

 

A médiát uraló piercingektől, műkörmöktől csillogó szoláriumszökevény playpack sztárocskák világában ezért is borulunk le térdre könnyes szemmel egy igazi tehetségtől  Veronikát  hallgatva.

Manapság már egy Dr Albantól kapott SMS is újságcikket sorozatát eredményezi, egy sosem hallott amerika sztár stúdiójába vendégként meghívott énekesnővel aztán végül nem készül el a minden hírcsatornán beharangozott duett.

 

Da aki Japánban népszerűbb, mint Nora Jones, szebb mint Sade, ráadásul magas szőke  kék szemű és balerinaalkatú ,arról miért nem készül már videoklip???

Talán majd ha az MR2 zenei tévécsatornát készít... Vagy ha a PANKK  nem Mercedes előtt dülleszkedő húsz éve a pályán levő „kezdő" tehetségeket támogat: persze ilyen benzinárak mellett érthető....

Érdekes, hogy az MR2 a kereskedelmi adó fegyvertárát milyen sikerrel alkalmazza amelett hogy elképesztően jó zenéket nyomnak (hiába mondta mindenki Izil nek, hogy ne izilj már...): országos roadshow, ötletes önreklámok

 

Veronikát nem fogjuk látni HVQ 001 rendszámú kabrióban ülve Swarowski kristályokkal díszített mobiltelefonján csicseregni a buszsávban.

 

Szerencsére neki belülről jön ez a tűz ( a borban is a minőségre helyezi a hangsúlyt, nem a mennyiségre, mint ahogyan mi tettük az ő korában ) a mindent elsöprő és ki nem hunyó energia. Quartetjében nemcsak nagyszerű zenészek, de nagyszerű emberek veszik körül, akik mellett ki tud teljesedni: mind zeneileg, mind emberileg.

 

Talán ezért is olyan érett, miközben gyakran előtör belőle kislányos vidámsága: kedvencem a Lénard Tamás által készített fotó, amin igazi kópés tekintettel a hajába túr...  Akkor a legszebb,amikor nevet.

Az első lemezen egy szám végén a a hosszan kitartott már-már elakadó magas hang után olyan harsány kacagás tör ki belőle, hogy el sem hisszük, hogy előtte néhány másodperccel még milyen mély átéleléssel dalolt.

Míg a koncerteken a férfiközönség Odüsszeuszként kikötözi magát és fülét viasszal tömi be, hogy ne boruljon az érzéki hangú szirén lába elé zokogva, addig a hölgyek rendszeresen így sóhajtanak fel: DE ARANYOS!

Többektől hallottam, hogy a gyönyörűségtől libarőrösek lesznek, amikor hallgatják, mások –a gyönyörű zöld Maneri ruhába öltözve- szép fűszálhoz hasonlították, többen azt hitték a hanga alapján hogy fekete.

 

A japánok tudják csak nem mondják ,hogy miért szeretik őt annyira : mert ő egy angyal.

 

Sok mindent tanulhatunk tőle, fiatal kora ellenére rengeteg útmutatást közvetít előadása, ebben bizosan segített a jóga és a meditáció is.

 

Veronika a jazz-szakkal párhuzamosan végezte a Budapesti Műszaki Egyetem informatikusi szakát. Tengernyi szabadidejében meg biztosan kötögetett vagy keresztrejvényt fejtett ha éppen nem andolul vag franciául tanult.

Gyanítom,hogy alaposan megcáfolta az informatikusok körében is oly népszerű szőke nős sztereotípiákat: már a középiskolában nagyon jó matematikus volt.

Közben kemény munkával fantasztikus énekesnővé vált, mi meg  egy szép és okos női informatikussal lettünk szegényebbek. Tényleg, miért nincsenek női informatikusok? Mindegyik jazzéenekesnőnek áll a diplomaosztás előtt?

 

Hála Isten ő a belső hangra hallgatott, ami nem azt sugallta,hogy írjál rejtélyes parancsszavakkal minél nagyobb hardverigényű programokat, majd zsúfold tele az alkalmazást olyan menüpontokkal, amiket még a béta-tesztelők sem fognak soha használni és ha egy felhasználónak lefagy a gépe, tanácsold mindig azt,hogy indítsd  újra a számítógépet. (Számítógépes vírus ellen pedig a legjobb védekezés, a számítógéphasználat utáni alapos kézmosás).

 

Amúgy manapság egy kis informatikai beállítottság igencsak hasznos a zenészeknek: az internet korában lehetőség nyílik rajongó és énekes között minden eddignél közvetlenebb kapcsolatra: Veronika azon kevesek közé tartozik, akik nem hagynak e-maileket válaszolatlanul (kivéve talán a füdőruhás fénykép nélküli házassági ajánlatokat), rendszeresen frissíti  honlapját  (azért a japán turnéfotók már jöhetnének!!! Meg a Zoom-on látott japán fürdőzős kép Veronikára Zoomolható változatban, a mostanin csak Vancsó széles háta látszik, legyen egy jó napja a női olvasóknak is alapon), myspace oldala van, sokáig önmagát menedzselte, szervezte koncertjeit, írta dalait, zenét szerzett, most meg lehet,hogy majd hogy zongorán  kíséri magát,most hogy Blaho Attila szabadságon van, szóval hihetetlen a munkatempója.

 

Három hétig most Gyémánt Bálint lesz a Quartet negyedik tagja – igazi zenei csemege lesz, csak nehogy olyan Modern talkingos Dieter Bohlen-féle gitár alakú billentyűs cuccal nyomja majd!

 

Veronika huszonévesen olyan érettséggel, megfontoltsággal és szerénységgel nyilatkozik, ami példamutató. Pedig méltán lehetne büszke sikereire: még szinte az iskolapadban lenne a helye, ehelyett már a harmadik lemezén dolgozik, saját Quartetjén kívül számos más zenekarban vendégszerepel ( Eric Sumo Band, PASO, Brains), a világ nagyvárosaiban lép fel ( Tokyo,Amszterdam,Párizs, Solymár): mi lett volna, ha nem pazarolja drága idejét évekig az informatikára???

 

Lassan talán beérik a szakmai elismerés is, bár a jazz szabad műfaj, sokan mégis hivatottnak érzik magukat, hogy meghatározzák mi a jazz és mi nem az. Szerencsére a kritikusokat és a teltházas koncertjeira látogató rengeteg fiatalt ez nem érdekli. Az igazi tehetség minden műfajban megállja a helyét, értéktelen produkcióban biztosan nem fogjuk látni: bátran kóstoljunk bele minden zenekarba ahol Veronika énekel, nem fogunk csalódni.

Egy hazai DJ is nemrég nyilatkozta,hogy az emberek többsége nem saját ízlése, önálló értékítélete alapján dönt, hanem a baráti kör , a birkanyáj, a zenei marketinggépezet és fizetett média által agyunkba sulykolt mindenkori divatnak akarnak megfelelni, félnek kitűnni, önmaguk lenni, önálló véleményt alkotni: Trend a lelke mindennek!

 

Amikor nemi életet nem élő vallási vezetők osztogatnak szexuális tanácsokat: a túlnépesedés és az AIDS dacára az óvszerhasználat ellen papolnak, a legnagyobb környezetszennyő országok  semmit sem tesznek a globális felmelegedés ellen, amikor lassan már Szibériában pálmafák nőnek, akkor már azon se lepődjünk meg hogy a nyári hőség hatására a VOLT fesztiválon  Ganxsta Zoli jazzműsorral lép színpadra és erre mintegy válaszként Augustus 2-án Siófokon  Harcsa Veronika Quartetje egy Tankcsapda számot fog előadni.

 

komment

Címkék: zene jazz harcsa veronika

süti beállítások módosítása