HTML

Zendo

Blogomban azokról a (főként magyar) tehetségekről szeretnék írni, akik a maguk útját járják. Akik értékeket hoznak létre: legyen az zene, design, könyv, film, festmény...

Friss topikok

Linkblog

Fábián Juli énekétől eláll az eső és kisüt a nap

2008.08.09. 15:49 Zendo

Fábián Juli énekétől eláll az eső és kisüt a nap


 

A meteorológusok értetlenül állnak az eset előtt, az X-akták szakértői eddig csak esőcsinálókról hallottak,

de Fábián Juli éneke elállította az esőt tegnap Szentendrén. A terepjárós helybéliek sajnálhatják,hogy a zord időjárás hatására nem mozdultak el plazmatévéjük mellől, akik meg eljöttek : egy csodát élhettek meg.


 

Már régóta vártam az alkalomra,hogy élőben halljam Julit, az Eric Sumo Band lemezén ás Barabás Lőrinc Eklektric zenekarának CD-jén feltűnt képzett hangja.

Élőben éppolyan kedvesen mosolyog, mint a képeken. A hangja pedig fantasztikus! Ez bizony nagyon jazz, ahogyan barátom mondaná elismerően. Ella Fitzgerald és más nagyságok mellett Sade és Sting is hatott Juli stílusára. Sting Fragile című dala és Eric Sumo lemezen előadott Gershwin dal : a Summertime mellett a legendás jazztrombitás Chet Baker -től is elhangzott egy szám tegnap este.

 

Chet megküzdött a drogfüggőségével, az 50-es években szokott rá a heroinra, több börtönt megjárt, 66-ban pedig egy san francisco-i koncert utáni verekedés kis híján munkaeszközétől fosztotta meg. Több foga eltörött, műfogsorral kellett megtanulni a újra trombitálni.

A sokat szenvedett tehetséget Elvis Costello karolta fel a 80-as években, japán rajongóit még egy utolsó turnéval ajándékozta meg 87-ben, nem sokkal Amszterdamban rejtélyes körülmények között bekövetkezett halála előtt.

 

Nagyon tetszett Julinak a lazasága,a kecses kézmozdulatai, ahogyan a szólók végén a trió férfitagjainak intett köszönetképpen. Az erősítőt és a mikrofont nyugodtan el is hagyhattuk volna, hihetetlen erő és energia rejtőzik az elbűvölő mosolyú énekesnőben. Reméljük készülődő lemezén a vadabb oldalát is megismerjük funky -s, latinos számokon keresztül. Jellegzetesen rövid, csinos frizurája remekül illik karakteréhez!

 

Barátja jelenlétében nem is mertem feltenni az egyébként teljesen nyilvánvaló kérdést,hogy vajon az a harmónia és boldogság amit ő megtalál a jazz-ben és közvetít a rajongóinak az vajon kihat-e külsejére. Juli mélyen megéli a zene szépségét és ezt megjelenésében is megcsodálhatjuk, nem csak hangjában.

És ha még ez sem lenne elég rajongóinak, akik hűségesen követik őt fellépésről fellépésre ( most már én is beállok közéjük) az éneklés mellett rendszeresen ír, jazz újságba, blogol, éneklést tanít .Remélem hogy elnézi a stilisztikai hibákat ha elolvassa szerény kísérletemet egy visszaadhatatlan ámde felejthetetlen élmény leírására.

 

Fábián Juli egyébként külkeresnek tanult, ha az énektudást is olyan számszerűen lehetne mérni, mint egy kereskedőnek az eladásokat, akkor már a Montreux -ben megrendezett énekverseny újabb magyar győzteseként ünnepelhetnénk. De Szőke Nikoletta 2005-ös első helyezése után valószínűleg úgy döntött a szőrösszívű zsűri,hogy nehogy már minden évben magyarok vigyék el a pálmát.

 

Pick Róbertnek hála azonban mi sokkal gyakrabban megcsodálhatjuk Julit, mint a montreux-i fesztivál látogatói. A többek által csak Pickrobinak becézett  koncertszervező főállású apukaként és megszállott jazz rajongóként olyan most már az ország határain túlnyúló jazz programokat szervez meg rendszeresen nívós éttermekben és kávézókban.Egyszer még szobrot fognak állítani neki a jazz rajongók! A zene iránti olthatatlan szerelmét mi sem jelzi jobban,mint hogy kislányát Melody névre keresztelte. A Jazz nevet már biztosan lefoglalta a Honda.

Robi fáradhatatlanul igyekszik,hogy az amúgy is szűkkörű és helyenként klikkekre bomló, néhány sztárolt kedvenc előadóra beállt zenerajongók szemellenzőjüket lekapva kiszélesítsék látókörüket: fiatal tehetségekkel, merészen új stílusokkal keveri fel a hazai jazz állóvizét.  Minen elisméresem az övé!


 

Juli legközelebb Budaörsön lép fel az Adler Kávéházban augusztus 1-én Sárik Péter zongoristával. A két muzsikus állítólag  transzcendentális síkon fonódik össze a színpadon (mármint zeneileg és nem testileg), még ma foglaljunk asztalt!


 

A néha filozofikus mélységekben gondolkodó Johnny Rotten gondolával zárom soraimat, megszívlelendő mondanivalója az önmegvalósításról:

Do what I want, be honest to myself and then it would do good for others, that's all, full on.


 

Fábián Juli énekétől eláll az eső és kisüt a nap

komment

Címkék: zene jazz fábián juli

süti beállítások módosítása