HTML

Zendo

Blogomban azokról a (főként magyar) tehetségekről szeretnék írni, akik a maguk útját járják. Akik értékeket hoznak létre: legyen az zene, design, könyv, film, festmény...

Friss topikok

Linkblog

Gogol Bordello

2008.05.13. 13:15 Zendo

Az elmúlt évek legpörgősebb koncertje volt nekem a Gogol bordello fellépése a PECSÁ-ban. Az előzenekart kihagytuk a mélyen dekoltált csinos pultoslányok miatt.
 
Feledtette a Gogol az egykor legendás James Brown jó tíz évvel ezelőtti haknifellépését, ami máig tartó komoly traumát okozott. Egy sornál többet egy dalból sem bírt elénekelni, mert vagy elfelejtette a szöveget, vagy kifogyott a szuszból, vagy mindkettő egyszerre. Az egyik vokálos lány mentette a menthetőt, nem sok sikerrel. Találgattuk,hogy kihúzza –e vajon a koncert végéig, vagy majd az I feel good kezdetű dal közben fog majd halálhörgések között végelgyengülésben összecsuklani.
 
Ezzel szemben Eugene Hütz valami eszméletlen tempót diktált már az első másodpertől kezdve, és ez a lendület nem fogyott két órán át. Igen kettő! Hol van már a Greenday negyvenperces halálrossz koncertje. A Gogol belépő életem egyik legjobb befektetése volt, sőt a koncert után 2500 forintért lehetett lemezeiket megvásárolni.
Valami kelet európai virtusból vezérelve ( vagy az elfogyasztott alkohol által stimulálva) a csernobili sugárzástól a színpadon Atom Antiként rohangáló Hütz a lelkét kiadta a színpadon. Egy előadótól el is várjuk,hogy lelkének legsötétebb bugyraiba lenyúljon, még dobogó szívet kikapja nekünk és minimum haljon meg a színpadon. Mint ahogy a Metallica és azAC/DC tette kb. húsz éve a Monsters of rock koncerten.
 
Mottójúkat a még globalizáció-ellenzők is magukénak érezhetik: think locally, fuck globally.
 
Már alig bírtam az ugrálást, amikor rövid szünetet tartottak. Azt hittük vége a koncertnek, de az első ráadásszámot még számos dal követte, talán az egész Gogol repertoárt leadták. A két ázsiai vokálozó , sikítozó, pompomos lány csak fokozta az őrült hangulatot, Hütz már a harmadik szám után lerúgta cipőjét, majd nem sokára ingjétől is megszabadult.
 
A zenéjük hatását talán úgy tudnám érzékeltetni, mintha Borat részegen kazah népdalokat énekelne miközben a lemezjátszón és a magnón egyszerre bömböl az Exploited és Michael Flatley.
 
Hütz annyira pörgött,hogy a koncertet is azzal fejezte be,hogy vár mindenki a kijáratnál és akaár a hátán cipel el minket egyesével az afterpartyra. Maradni kellett volna.

komment

Címkék: zene gogol bordello

süti beállítások módosítása