HTML

Zendo

Blogomban azokról a (főként magyar) tehetségekről szeretnék írni, akik a maguk útját járják. Akik értékeket hoznak létre: legyen az zene, design, könyv, film, festmény...

Friss topikok

Linkblog

Interjú Nagy Dáviddal (Óriás zenekar)

2009.09.13. 19:37 Zendo

 „Szoft-rockot” játszik az Óriás zenekar, koncertjeikre az anyukák is nyugodt szívvel elengedhetik lányaikat. De legjobban teszik, ha ők is eljönnek bulizni -férjestől! Komoly zenei múlttal vágtak bele ebbe a baráti projektbe, ahol nem kell kompromisszumokat kötniük a zenében. Keményen megdolgoznak a sikerért és talán Óriási szerencséjük is van...Közös barátunk kísér el a Kino-s találkozóra. Bár piros David Beckham-féle tarajáról messziről megismerném Dávidot. Női rajongói szerint Michelangelo azonos nevű szobrával is mutat némi hasonlóságot. Hölgyismerősünk egy divatmagazinba temetkezve megjegyzi, hogy nyugodtan beszélgethetünk csajokról is. Mintha a feleségem mondaná, hogy „Nyugodtan nézd csak a meccset a haverjaiddal!” miközben a tévé elé teszi a vasalódeszkát. Ezért aztán csajokról nem esik szó. Pedig kíváncsi lennék hogy repülnek-e melltartók a színpadra (bár ma már talán pendrive-okat hajítani divat: rajta elérhetőséggel, fotókkal és házi videókkal). Nem tudom meg, hogy szoktak-e összeveszni csajokon, vagy jut bőven mindenkinek...

 
Zendo: Roadként kezdtél a Quimby zenekarban és most már a zenekar 7. tiszteletbeli tagja vagy.
 
Dávid: Így van, 10 éve élek Budapesten és 2000 óta vagyok a zenekar roadja, technikusa, 2001-től pedig másod-ütőhangszeres poszton játszom. Lassan két éve pedig Szafi az, aki a legnagyobb segítségem, így most már koncert közben nagyrészt csak a játékra figyelek, persze még így is fél szemem a többieken! 
 
Zendo: Sok híres zenész karrierje indult így. Például Lemmy Kilmister, a Motörhead frontembere..
 
Dávid: Igen, ő Jimi Hendrix roadja volt. Azt hallottad,hogy amikor megkérdezték mire emlékszik abból az időszakból azt válaszolta: semmire? De velem ilyen nem történt meg, bár néha azért kiesett egy-egy nap..
 
Zendo: Ez számomra hasonlít ahhoz, mint amikor egy zen kolostorba jelentkezik valaki. Hosszú évekig csak takarítást és konyhai munkát bíznak rá, egyfajta próbát kell kiállnia.
Úgy érzed, hogy megvan benned a kellő alázat és kitartás a zene iránt?
 
Dávid: Abszolút ezt érzem. Alapvetően ilyen neveltetésben részesültem, tisztelettel fordulok az emberekhez, pozitív a hozzáállásom. A Quimby-től is nagyon sokat tanultam. Nagyon sokat köszönhetek nekik. Végül is ők is nekem! (nevet)
 
Zendo: Amikor a koncertdátumok fedik egymást, akkor melyik zenekarnak van elsőbbsége?
 
Dávid: Most, hogy az Óriás eléggé beindult és komoly szakember szervezi a koncertjeinket, mindenképp ez élvez elsőbbséget. Ezt már az elején megbeszéltem a Quimby legénységgel, hogy ha majdan a saját zenekarom megindul, akkor számomra az lesz az első. Nincs ebből semmiféle probléma, tudják ők is hogy zenész vagyok és dobolni akarok.
 
Zendo: Veszprémi vagy. Könnyen ment a beilleszkedés Pesten?
 
Dávid: Nem voltak ilyen jellegű problémáim. A zenészvilágba való beilleszkedésemet pedig nagyban segítette az a tény, hogy egy, akkor még nem befutott, de nagyon jó nevű zenekarral (Quimby) dolgozom, velük járom az országot. Rövid idő alatt ismertem meg nagyon sok zenészt, technikust, jó kapcsolatba kerültem mindenkivel. 
 
Zendo: Mik a kedvenc helyeid Pesten?
 
Dávid: Nem vagyok nagy buliba járós, általában bőven kielégít az, amikor koncert, turné van. Néha azért pár sör legurul itt-ott, de olyan igazán kedvenc helyem nincsen. 
 
Zendo: Apukád is zenész : fúvós.
 
Dávid: Igen, klarinétozott és szaxofonozott, énekkarban énekelt, bejárta a fél világot.
 
Zendo: Mit szólt amikor elé álltál, hogy te is zenész szeretnél lenni? Támogatott ebben?
 
Dávid: Mivel állandóan zene szólt otthon, és 8-9 éves korom körül elpusztítottam egy lexikon sorozatot egy pár fakanállal, nyilvánvalóvá vált hogy ebből később még valami komolyabb ügy is lehet. Sosem mondták, hogy fiam, hagyd ezt a csapkodást, tanulj inkább építészmérnöknek, persze azt sem , hogy márpedig mindenképp zenész leszel! Aztán amikor komolyabban kezdett érdekelni a zenészvilág és a dobolás, akkor már világossá vált, hogy ezt fogom választani.
 
Zendo: Azt hittem,hogy fazekakkal kezdtél..
 
Dávid: Nem, nem a fazekak kimaradtak! Különböző vastagságú lexikonokkal kezdtem.
 
Zendo: Az Új magyar lexikon az szépen szólhatott, annak olyan kemény fedele volt!
 
Dávid: Igen, az a kék! Abból megvolt az egész sorozat. Ott indult minden.
 
Zendo: Ez aztán a tudásszomj! Jó hogy már fiatalon megtaláltad mi az igazi hivatásod. Azt, hogy dobolásra, zenélésre születtél. Már az óvodában is dobverő lehetett a jeled.
 
Dávid: Az nem volt, viszont az óvónő mondta, hogy dobos lesz a gyerekből.
 
Zendo: Igaza is lett! És a többiek nem irigyelnek ezért, hogy te főállásban zenélsz ? Mondjuk Péter, aki egy multinál húzza az igát IT fejlesztőként...
 
Dávid: Ez érdekes, még nem beszéltünk erről. Péternek komoly felelősségű munkája van. De nem irigyel, tudja hogy a dobolás nekem már régóta megvan. Ő is régóta zenél, korán kezdte a gitározást még a gimi előtt. Interjúkban gyakran megkérdezik,hogy akkor nekem ez a hobbim? Ilyenkor mindig kijavítom őket,hogy nekem a dobolás nem a hobbim...
 
Zendo: ..ez az életed!
 
Dávid: Igen, ha lehet ezt így mondani.
 
Zendo: Tetszik a névválasztásotok, így minden koncertetek Óriási...
 
Dávid: Péter és Áki ötlete volt..
 
Zendo: Jobb, mint a Nemere, bár azért a Lézerfasz is vicces lett volna. Mondjuk ha láb közé kapott játéklézerkarddal jöttetek volna be a színpadra...
 
Dávid: Azért azzal a névvel nem lehetett volna sikereket elérni (nevet).
 
Zendo: Hát nem egy rádióbarát név...Örményi Ákos, az Óriás basszusgitárosa festőművész. Használtok a koncerteken különleges látványelemeket?
 
Dávid: Nem, Áki inkább a videóklipek elkészítésében vette ki a részét és ő tervezte a lemezborítóinkat. A honlapon a robotot is ő rajzolta.
 
Zendo: Abból majd lehet ilyen kis műanyag figurákat gyártani pár év múlva az Óriás fan shopba...Készült egy remek videoklipeket (Az a kellő hő), Ákos ötlete volt a mardosó lángnyelv?
 
Dávid: Nem, az a klip készítőinek az ötlete volt. Ők is régi barátaink : Hosszú Gábor és Padre (Erdélyi Dani). Egy Düreres koncertet vettek fel több kameraállásból, így jól átjön a koncert energiája.
 
Zendo: Amikor először hallgattam a számaitokat, rockzenére számítva túlságosan lágynak találtam őket. Kicsit olyan érzés volt, mint amikor egy korsó sörbe belekortyolsz és kiderül, hogy alkoholmentes.
Másnap viszont zúzós elvárások nélkül újrahallgattam a számokat és akkor meg nagyon tetszettek. Mitől lett ilyen „szoft-rock” a zenétek?
 
Dávid: Sokan mondják, kritikusok, zenész kollégák, hogy ez amolyan középutas rockzene, poprock. Nekem ezekkel a jelzőkkel semmi bajom sincs. Azért továbbra is azt állítom, hogy az Óriás elsősorban koncerten, élőben mutatja meg az igazi énjét, ahol is Maczkó Robi barátunk kiváló hangmérnöki munkája segít a tökéletes, erőteljes megszólalásban! ' 
 
Zendo: Ti ilyen szelíd lelkű rockerek vagytok?
 
Dávid: Ha arra célzol, nem vagyunk ez a szállásról tévét kihajigáló brigád, de azért nem is ilyen puhánykodós a csapat. Zeneileg is szeretjük a tökös húzós riffelős témákat, de egyben a líraibb, érzelmesebb dolgok is kijönnek. Nem nagyon lehet ezt így megfogalmazni, azt csináljuk ami kiömlik belőlünk!
 
Zendo: Az fogott meg engem is,hogy önmagatok vagytok, nem akartok trendeket meglovagolni, a közönség igényéhez igazodni,vagy keményebbnek tűnni, mint amilyenek vagytok. Nincs tetoválás, bőrszerkó, nem egy image-nek akartok megfelelni.
 
Dávid: Igen, ez így van. Az is nagyon fontos, hogy emberileg rendbe legyünk egymással. A korábbi konfliktusokból okulva megfogadtam,hogy csak azokkal fogok együtt dolgozni, akiket barátként is szeretek. És ez átjön az Óriáson,hogy ez egy őszinte ügy...
 
Zendo: Közmegegyezéssel születnek a döntések? Vagy az énekes/gitáros/dalszerző Egyedi Péter dominál amikor a számok születnek?
 
Dávid: Zeneileg abszolút közösen dolgozunk, a hármunk metszete a végeredmény. A szövegeket Péter írja elsősorban, rengeteg ötlete van. Én dobtémákat tudok írni. Van hogy Ákos hoz egy refrént, hogy : „Na ezt hallgassátok meg!”. Van hogy ketten írnak közösen valamit és addig csűrjük -például máshova tesszük a váltásokat- amíg rá nem bólintok, hogy nekem is OK.
 
Zendo: Énekesi, dalszerzői ambíciók nincsenek? Gondoltál már rá,hogy egyszer felállsz a dobok mögül és megragadod a mikrofont?
 
Dávid: Szöveget írni sosem próbáltam még, de vokálozni azt szoktam. Bár dobolás mellett elég nehéz. Négy végtagom külön ritmusban jár és akkor még mellé énekelek...
Úgy érzem a Péter nagyon jó szövegeket ír, nagyon illik az Óriáshoz. Kicsit elvontabb, de nem olyan túl művészies. Passzol a zene hangulatához.
 
Zendo: Vannak dobos példaképeid más zenekarokból, akik hatottak rád?
 
Dávid: Sokféle zenét szeretek, ezzel együtt rengeteg zenészt, dobost szeretek! Persze elsősorban a rock!  Az örök kedvencek: Tim Alexander, Brian 'Brain' Manta (Primus),Mike Bordin (Faith No More), Dominic Howard (Muse), Jose Pasillas (Incubus), Taylor Hawkins (Foo Fighters), Danny Carey (Tool), korábbiak közül John Bonham (Led Zeppelin), Terry Bozzio (Frank Zappa), Mitch Mitchell (Jimi Hendrix)..
 
Zendo: Van valami specialitásod? Bekötött szemmel dobolás vagy ilyesmi?
 
Dávid: Nincs specialitásom. Teljesen magamtól tanultam dobolni, ezért azt mondják hogy megvan az egyéni stílusom, húzásom. De a bekötött szemmel dobolást majd még kipróbálom! (nevet) 
 
Zendo: Segített ajtókat megnyitni, hogy a Quimby-ből ismernek téged, illetve Pétert az IHM-ből?
 
Dávid: Nem volt igazán ilyen. Péter az Emil Rulezzel dolgozott régebben együtt, onnan ismeri Szepesi Matyit a menedzserünket.
 
Zendo: Matyi nagyon megválogatja kikkel dolgozik együtt. Kevés zenekart menedzsel, de azokkal hosszú távon gondolkodik. Meglátja az értéket, a tehetséget.
 
Dávid: Keresve sem találhatnánk jobb menedzsert. Nagyon sokat köszönhetünk neki.
 
Zendo: Kiadóellenesek voltatok, időközben meggondoltátok magatokat?
 
Dávid: Kiadónk az most sincs, csak terjesztőnk. A Lovasi is felfigyelt a zenekarra és mondta hogy kiadná a Megadóval, végül a terjesztésbe segített be.
 
Zendo: Nagyon sokat elértetek a lemez megjelenése óta. Az MTV játssza klipeteket. Ott voltatok szinte az összes fesztiválon. Milyen a lett a nyár mérlege?
 
Dávid: Abszolút pozitív. Azt vettük észre,hogy mindenhol odagyűlik egy érdeklődő közeg -átlagosan száz fő- ott is ahol még nem jártunk és a klipes számokat éneklik velünk.
 
 
 
 

 

 

komment

süti beállítások módosítása