HTML

Zendo

Blogomban azokról a (főként magyar) tehetségekről szeretnék írni, akik a maguk útját járják. Akik értékeket hoznak létre: legyen az zene, design, könyv, film, festmény...

Friss topikok

Linkblog

Bijou

2009.08.23. 21:00 Zendo

Csalóka a névválasztás, mert amíg a bizsu valódinak látszó ékszert jelent, addig a Bijou zenéje fehér arany nyaklánc brill medállal: légies könnyedségű  és kellően visszafogott elegancia diszkrét csillogással.
 
A Tánc című MR2 slágerrel váltak ismertté. A gimnáziumi szerelmek hangulatát idézi fel nekem a dal, amikor a tornatermi bulik alatt torkunkban dobogó szívvel kértünk fel táncolni egy lányt.
 
Hártó Szilvia melankolikus hangjától a múltba révedünk, megszorítja tétova kezünket és újraéljük az első lassúzás bizsergető érzését.
 
Igazodtam  a Bijou minimál hangzásához, mert hirtelen felindulásból kiszórtam 4 hangfalas szettemet surround erősítőstől és helyette a  parányi mono  Tivoli Audión hallgatom a zenét. A 30 év kutatómunkájával kifejlesztett hangdoboz csodákra képes, torzítás mentesen elektronikus újrakeverés  nélkül a természetes élő hangot varázsolja vissza, mintha csak a stúdióban ülnénk a zenészek lábánál kuporogva.
 
A Bijou zenekar újra testközelbe hozza a zenét, a sok ezer wattos hangszórókból bömbölő fényeffektekkel sokkoló eksztázis helyett egy szál mikrofonnal gyengéden hozzánk simul a zene és mi menten libabőrösek leszünk a gyönyörtől. A selyemruha hűvös tapintása alatt érezzük a  lüktető meleget.
 
A Depresszió című számról elsőre a Beatrice Meditációja jutott eszembe a témaválasztás miatt, de ez a dal mégsem a köztes létben megragadt lélek fájdalmáról szól, a céltalan lét keserűségéről.
 
Életünk sodró folyója néha egyszerűen csak kiszélesedik, lelassul, hullámai kisimulnak és ilyenkor megtapasztalhatjuk a csendet és a belső békét ha kalimpálás nélkül lemerülünk az örvény mélyébe, hogy aztán onnan könnyedén újra a felszínre jussunk és a csendes sodrásra feküdve újra csatlakozhassunk a Lét szüntelen forgatagába.
 
Ez a depresszió pozitív hatása, nélküle csak átrohannánk életünkön és csak a felszínt érzékelnénk. Aki mélyre mer merülni, azt utána magasba emeli a felhajtóerő.
 
A slow food éttermek nyugalma árad ebből a zenéből. A McDonaldsok vadító színekre festett fala és a bömbölő zene arra kényszerít, hogy mielőbb letuszkoljuk a junk food-ot torkunkon, míg a slow food mozgalom az ízek újra megtapasztalására buzdít.
 
Jó étvágyat kívánok!
 

komment

süti beállítások módosítása