HTML

Zendo

Blogomban azokról a (főként magyar) tehetségekről szeretnék írni, akik a maguk útját járják. Akik értékeket hoznak létre: legyen az zene, design, könyv, film, festmény...

Friss topikok

Linkblog

Kaukázus Óbudán

2008.08.09. 16:01 Zendo

Kaukázus Óbudán

 

A Kaukázus koncertje azért tetszett, mert ők átlátnak a Mátrix-on. A médiák keltette illúzióvilág és a vadkapitalizmus fonákságaira pont az MTV-generációnak felcímkézett fiatal zenészek hívják fel a figyelmet pörgős, jó zenével és megfontolandó dalszövegekkel.

 

Az autóipar környezetbarátnak titulált V8-as motorú monster-ei, pont annyira környezetbarátok, mint a BP vagy a Shell. Attól,hogy a hippikorszakot idéző zöld virág szerepel a logójában, az még nem sokat változtat alaptevékenységén.

Akkor tehát fel a bringára! Na de hol tekerjünk???

A pesti bicikliutakra  szívesen kiküldeném azokat, akik tervezték őket, íróasztaluk mellett üldögélve. Hamar elhullanának  a bringásirtó teherautók és tuningolt autókban ülő-a videójátékok világát a valósággal keverő-  gyorsulásmániás sofőrök jóvoltából.

 

A Földet nem őseinktől örököltük,hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. De lehet,hogy unokáink sem fogják látni. A maják naptára szerint a világ ( vagy egy Földkorszak) 2012 december 12-én véget ér. Akkor ez azt jelenti,hogy a Barátok közt 18 054 412-ik részét már nem fogjuk látni? Ezek szerint érdemes nagy összegű bankhitelt felvennünk, mert a világvége után úgy sem lesz kinek visszafizetni?

 

Azért a globális felmelegedésben is van valami jó a Kaukázus szerint: Magyarország határait majd újra három tenger mossa...

 

A jég olvad, de ez szemmel láthatólag nem izgatja a környezetszennyező országokat, a túlfogyasztásra és a növekedési kényszerre épülő és ez emberi kapzsiság hajtotta kapitalizmus energiaszükséglete rohamosan növekszik. A harmadik világháború, lehet hogy mégsem az iszlám  és a katolikus világ közötti összecsapás lesz, hanem a nyersanyagok, az energiaforrások vagy éppen a víz miatt fog kitörni? Vajon Gavrilo Princip a Fekete kéz szervezetének utódja hol rejtőzik most?

Sokak szerint Kína ( bár egykor olyan szép békés célokra használta fel a puskaport, mint a tűzijáték, hangzott el az énekestől) nem csak az ásványi anyagok gazdagsága miatt rohanta le Tibetet, hanem mert ott rejtőzik – még jég és gleccser formájában Földünk ivóvízkészletének jelentős része. Elég szomorú az emberi jogokat semmibe vevő ország ad otthont az olimpiának, bár a mai sportok már arról szólnak,hogy miként tudunk úgy doppingolni hogy nem bukjunk le. A kitenyésztett sportolók egészségét romba dönti a sok serkentőszer a túlzásba vitt edzés.

A kapitalizmus az ivóvíz helyett  a most már vitaminokkal és aromákkal dúsított ásványvíz fogyasztására győzte meg fogyasztóit milliárdos üzletet teremtve. Próbáljuk csak meg csapvizet kérni egy étteremben, vagy ivókutat találni egy reptéren. Az összeesküvés elmélet kedvelők szerint a repülőjáratokon bevezetett vízfelviteli tilalom mögött is inkább a büfésmaffia áll, mintsem a terrorveszély. Öngyújtókat, újságokat és a kettőt kombinálva lángszóróként funkcionáló parfümöket viszont továbbra is árusítanak a repterek.

Az északi sark jege rohamosan olvad, Oroszország, Norvégia és a közeli országok máris vad fegyverkezésbe kezdtek, amiatt hogy miként osszák fel majd a jég alatt húzódó nyersanyagkészleteket.

 

Ám mielőtt Fidelt kezdenénk éltetni, azért a sokat és méltán szidott viccesen szabadversenyesnek titulált kapitalizmus egy pozitívummal legalább mégis rendelkezik: aki tehetséges, azt hagyja érvényesülni, még ha az illető pont a kapitalizmus bírálatával lesz népszerű. Gondoljunk csak Michael Moore-ra vagy az angol graffitti művészre Banksyre. Bono miközben a kapitalizmus szívtelenségét ostorozza (tegyük hozzá jogosan) a Forbes magazinban résztulajdonos.

Persze nem minden,hogy mire használjuk fel az így megszerezett pénzt, mondják védekezésül.  Just ignore the system. Fucking abuse it, when it suits you – mondja Johnny Rotten,kételkedjünk igazában? Háát........

 

Bezzeg mi a veszteseket szeretjük. Annyi dicső esemény van múltunkban, mégis Trianont siratják a hatalom vesztett politikus által feltüzelt tömegek, akik elhiszik a sebeit nyalogató de hataloméhségétől elvakult türelmetlen vezérnek,hogy mivel neki most szar  ezért mindenkinek legyen az élet szar. Mert nem futja nagyobb plazmatévére, mert kiesett a Fradi az NB I-ből, a szomszédnak meg miből van új autója? Sok minden szar, de hogy Nagy Ferót idézzem, azért szar ez az egész világ, mert ti emberek szarok vagytok. Én is egy kicsit.

 

 A sok tehetség, feltaláló, Nobel díjas tudós nem véletlenül menekült el a turáni átok sújtotta országból. Egyesek szerint a táltosok átka miatt van ez a széthúzás, mert felvettük a katolikus vallást, mint államvallást. Akkor mire várunk oly búvalbaszottan, térjünk vissza táltoshitre!  Hány táltosról tudunk, aki kiskorú ministránsfiút rontott meg?

 

A fajvédőük elfelejtik,hogy monarchia idején hány nép élt itt nálunk békében ( és hogy Hitler a szláv népeket velünk együtt éppúgy ki akart irtani), és a keveredésükből lettek ilyen szépek a magyar nők. Lássuk meg a szépet!

És ha fogy a népesség, hallgass az Anima Sound Systemre és „Csinálj gyereket!”


 

 

Sok mindent lehet szidni itthon, de csak a rosszat látjuk meg, mindenhova magunkkal cipeljük a sötét felhőket. Találkoztam emberekkel, akik hontalonok lettek, mert hazájukat leradírozták a térképről. Nincs hova hazamenniük. Menekültekkel, akik gyerekeiket nem hozhatják magukkal Afrikából. Pedig dolgoznak, nem segélyen élnek. Miért a politikusoktól vagy lottóötöstől várják az emberek a sorsuk jobbrafordulását? Ahelyett,hogy kezükbe vennék sorsuk alakulását, lelkiismeretükre és nem a szomszédokra vagy a tiszteletesre hallgatva hoznák meg döntéseiket. Önállóan. Gondolkodva. A kételkedés jogát sokan elfedték. Pedig a politikusok nem nekünk akarnak jót, hanem önmaguknak. Jobb és bal oldalon egyaránt: Same shit, different place. A Lipótmező üresen maradt épületébe talán a parlamentet kellene átköltöztetni képviselőstől.

 

Az öngyilkosságok számában már nem vagyunk világelsők, dél-Korea átvette a vezetést. Érdekes,hogy nem az északi szomszéd vezet a statisztikákban, de a kemény diktatúrákban meglepően alacsony az öngyilkosságok száma. A svédeknél a napfényhiány számlájára írják a sok depresszióst, alkoholfüggőt, pedig a jóléti társadalmak kiüresedése - a lét elviselhetetlen könnyűsége  a három V: Volvo, Villa, Válium is nagy szerepet játszhat.

 

A tőzsdén bejegyzett cégek listáját olajtársaságok és bankóriások vezetik, de ez a jéghegy csúcsa. Szinte semmit nem tudni a be nem jegyzett cégekről,ugyanis szinte semmi információt nem kötelesek magukról megadni. Mégis némi fény derült a politikát nem is annyira aprópénzre váltó idősb Busht, Kissingert, John Mayort és számos ex-politikus nagyágyút a soraiban tudó Carlyle csoport működéséről, akik egy joghézagot felhasználva szerezték meg az első milliókat, most már milliárdokat profitálnak a háborús újjáépítésekből.

 

A nagy többség által tévesen már csak turistacsalogatónak tartott királyi családok nagyon komoly hatalommal rendelkeznek. Titkos találkozóikról azonban egy sort sem ír a média, még az egyébként bátor  Berlusconinak is nyíltan hadat üzenő angol gazdasági hetilap az Economist is elismeri,hogy számukra is tabutéma a találkozóknak rendszeresen helyt adó holland hotelről elnevezett hatalmasok klubja. Ők döntik el a világ sorsát, szemelnek ki politikusokat, mint Tony Blair, ők juttatják hatalomra őket, (mondhatni demokratikusan megválasztatják) 

 Majd amint a mór megtette kötelességét, a mór mehet. Egy amerikai iskolás több éve összetákolt website-ról csaklizott „titkosszolgálati információ elég volt a demokratikus hagyományokban hívő ámde a kisebbségi akaratnak némán fejet hajtó választópolgároknak,hogy Anglia az Egyesült Államok csatlósaként belépjen a háborúba. Bár ez oda-vissza megy, a II. Világháborúban az MI6 elődje az OSS tudott a Pearl Harbour-i támadás tervéről, de Churchill nem akarta Amerika nélkül vívni a háborút.

 Az óceánokban kilométernyi összefüggő szeméterdők lebegnek, mintha csak a Raj című könyv sorai elevenednének meg. Cápák fürdőzőkre támadnak Mexikóban, az ausztrál nemzeti hős „Krokodil Dundee”-t rája marja halálra, a Földközi tengert medúzák lepik el, Kalifornia partjainál a savas víztől pusztul a a korallzátony és még lehetne sorolni. Mintha már a tenger élőlényeinek is elege lenne a környezetszennyezésből.


 

Vajon a génmanipulációk által létrehozott mutánsok, vagy vírusok, esetleg nukleáris robbanás vagy környezeti katasztrófa fog előbb végezni az emberiséggel?Vagy a túlnépesedés okozta víz és élelmiszerhiány?

 

Hogy felviduljunk, idézek egy indián mondást:
 

Ha már az utolsó fát is kivágtátok, megettétek az utolsó halat és megmérgeztétek az utolsó folyót, akkor majd rájöttök,hogy  pénzt nem lehet megenni...

 

Üdv,

Zendo

 

komment

Címkék: zene kaukázus

süti beállítások módosítása