HTML

Zendo

Blogomban azokról a (főként magyar) tehetségekről szeretnék írni, akik a maguk útját járják. Akik értékeket hoznak létre: legyen az zene, design, könyv, film, festmény...

Friss topikok

Linkblog

Két Csík közt egy kis Tárkány

2011.01.14. 16:48 Zendo

 

Tevék legelnek az utcánk végén. A globális felmelegedés miatt én már semmin sem lepődök meg, de aztán kiderült, hogy cirkuszosok vertek sátrat. Nyári meleggel köszöntött ránk a Csík zenekar és a Tárkány Művek közös koncertjének a napja november közepén. Úgy tűnik a négy évszakkal már csak Vivaldinál találkozhatunk.

Valóságos oázis a 15 éves szülinapját ünneplő Fonó: itt garantáltan tiszta forrásra bukkanhatunk kommersz világunk sivatagában. Kint a dűnék, én meg már a pulthoz dűnék. Ám a hőségtől káprázik a szemem : úgy látom, hogy a nemdohányzó feliratot mindenki betartja és a kocsma előtt fegyelmezett sorban állnak a szomjas beduinok. Fata Morgana.

A Csík zenekart áldja meg a Magyarok Istene! Szelídségükkel, alázatukkal és egyszerűségükkel missziót teljesítenek. Lehet magyarkodni felfuvalkodva is, szittyabőr kacagányba bújva. Szidni peckesen más nemzeteket, akik ugye nyomába sem léphetnek a Szívcsakra kiválasztott népének. És lehet szeretetteljesen is, békét teremtve szomszédainkkal a zene közös nyelvén.

Hol vagyunk mi őseinktől, akik Földanyánk testét nem károsították? Akik békében éltek emberrel, állattal, fűvel és fával. Megbecsülték azt a keveset, ami fáradságos munkával megadatott nekik. Szívvel éltek: emberként és nem reklámfüggő fogyasztóként. Az ünnepek szent rituálék voltak és nem nagybevásárlások. Párjukat fűvel-fával csaló celebek bulváréletének imitálása helyett a saját életüket élték. Ha vigalomra volt okuk, akkor vigadtak három nap és három éjjel. Ha gyász borult rájuk, elsírták fájdalmukat és nem hurcolták egy életen át. A jelenben éltek, nem a múlton keseregtek (elvesztett csatákon, elcsatolt országrészeken) és nem a hazug politika rózsaszín jövőképében hittek (amikor majd mindenkinek ötöse lesz a lottón). A Romantica csatorna helyett ma este a szerelem gyönyörűséges gyötrelmével találkoztunk, amibe belesajdult a szív.

Majorosi Marianna csengő hangjától a szomszéd kerületekben is elmosolyodtak a csecsemők álmukban, Makó Péter (aki a Besh o'Drom tagja is egyben) végig bírta szuflával, pedig még Dresch Mihállyal is párbajozott. Szabó Attila tripla gázsit érdemelne: hegedűről gitárra és dobra váltott, cintányérját bonsai technikával aprította kompakt méretűre.

Csík János meglepetésszerűen táncra perdült a Fekete Lamour (Quimby átirat) alatt. Ettől ő is annyira megmámorosodott, hogy fergeteges vonópárbajjal fejezte be a számot.

Kalotaszegi keservessel emlékeztek a tragikus balesetben elhunyt három fiatal néptáncosra. Nyugodjanak békében! 1914-ben gyűjtött Kodály egy dalt, aminek a címére már nem emlékszem. De ha Gavrilo Princip meghallgatta volna, valószínűleg nem tört volna ki a világháború. Népdalaink valósághűen, torzítatlanul kötnek össze minket múltunkkal. És ha igaz múltunkat feledjük, igaz jövőnk sem lesz...

Nagy megtiszteltetés egy feltörekvő fiatal csapatnak, hogy nem előzenekarként szerepeltek, hanem a két félidő között játszhattak. Ráadásul a Csík zenekar két tagjával kiegészülve. Makó Péter fürge ujjaival a lájbit is pillanatok alatt kigombolná. Az idő rövidsége miatt a „Csiririp” kimaradt a repertoárból, de az „Úgy szeretlek”, „Nyisd ki” és a „Nehéz nap” felejthetetlen perceket szerzett. Talán egyszer majd korhatáros videoklip is készül az oly sokat emlegetett női ruhadarabból és a forró csókokról Paár Julcsi énekesnő főszereplésével. Shakirát és Beyoncét azért például jobb nézni, mint hallgatni, de Julcsinál az érzéki látvány érzéki hanggal párosul.

A zenekarvezető és dalszerző Tárkány-Kovács Bálint magánál Balogh Kálmánnál tanult. A Mestert a MÜPÁ-ban fogom meghallgatni. Megköszönöm neki, hogy a cimbalomjáték grillsütős tüzét átadta tanítványának Bognár András rockabilly sebességgel pengette a bőgőt. Kováts Gergő hősiesen megállta, hogy belefeledkezzen változatos, szép szaxofonszólóiba.

Dresch Mihály fellépése rockkoncertes ovációt váltotta ki az amúgy teljesen fegyelmezett közönségből, az est folyamán csak én headbangeltem. Világhírű szaxofonosunk szemöldökjátéka is figyelemre méltó, szerintem a Muppet show figuráját is ő ihlette.

 

 

komment

süti beállítások módosítása